|
ISTORICUL SPITALULUI
Spitalul Municipal Ploiesti, avand ca for tutelar Primaria Municipiului Ploiesti, este amplasat in Municipiul Ploiesti, Judetul Prahova.
Este infiintat in anul 1881. Pentru inceput acest spital este instalat intr-o casa particulara din str. Stefan cel Mare, unde functioneaza pana in anul 1895 cand se inaugureaza cladirea spitalului, din str. Rudului.
An de an, spitalul municipal Ploiesti s-a dezvoltat de la 20 de paturi, la 820 de paturi in 1981, luand fiinta sectii si profile noi ca: reumatologie, oncologie, O.R.L, oftalmologie, neurologie, psihiatrie,
Spital de urgente medico-chirurgicale, etc., unele unice in judet, contribuind astfel la activitatea medico-sanitara la o asistenta medicala de o valoare mereu crescanda in orasul republican al aurului negru si in judet.
Farmacistul Schuller doneaza suma de 10.000 lei cu scopul ca din venitul acestei sume, sa fie intretinute 10 paturi in spital.
Dupa mai multe tratative intre edilii urbei Ploiesti si donatori, se ajunge la solutia zidirii pentru spitalul comunal a unui
local propriu pe str. Rudului dupa sistem pavilionar cu 45 de paturi, a caror inaugurare s-a facut in anul 1895; in aceasta cladire functioneaza si in prezent o parte din actualul Spital municipal nr. 1.
Farmacistul Schuller si-a asumat obligatia de a suporta cheltuielile de constructie si de a procura din banii sai, mobilierul necesar pentru 25 de paturi.
Ca recunostinta pentru donatiile facute si pentru grija pe care a purtat-o spitalului nou construit, s-a dat atunci numele de "Spitalul Schuller", la care s-a adaugat mai tarziu si numele lui Sfetescu, un alt mare donator, spitalul purtand numele de Spitalul de chirurgie "Schuller-Sfetescu", denumire pe care o pastreaza pana in 1949.
In 1934-1935, primar fiind al orasului Ploiesti Dr. C.I. Negruzi, se renoveaza spitalul, este inzestrat cu servicii de radiologie, asigurandu-se conditii de spitalizare mult mai bune, iar de la aceasta data, s-a marit capacitatea spitalului la 100 de paturi.
Din anul 1898, paralel cu activitatea sectiei de chirurgie s-a dezvoltat si sectia de boli interne, astfel ca de la aceasta data, functioneaza de fapt doua spitale, cu conduceri si administratii diferite.
Spitalul de chirurgie Schuller-Sfetescu este condus din 1934-1947 de dr. Petrescu Gheorghe, iar spitalul de boli interne, din 1935-1941 de dr. Gruia Ionescu. Din 1941-1942 directorul spitalului este numit dr. Ardeleanu Octavian. Din 1942-1945, conducerea spitalului de boli interne este incredintata provizoriu dr. Petre Constantinescu care era subdirector, iar din 1945-1947, tot dr. Constantinescu Petre, seful sectiei Boli interne, este numit director al spitalului de boli interne.
La 4 septembrie 1947, cele doua spitale se unifica, functionand sub denumirea de "Spitalul Central" Ploiesti, iar director al spitalului este numit acelasi dr. Constantinescu Petre, pana in 1949, cand la conducerea spitalului vine dr. Andreoiu Constantin.
Nu putem sa nu reamintim de contributia adusa la dezvoltarea spitalului in aceasta perioada, despre aportul medicilor directori dr. Petre Constantinescu si dr. C. Andreoiu, oameni cu o deosebita competenta profesionala si cu o putere de munca deosebita.
Pentru o mai buna asistenta medicala a populatiei din teritoriu, pentru o urmarire si o cunoastere mai eficienta a morbiditatii si a starii de sanatate, in anul 1951, spitalul se unifica cu policlinica si astfel spitalul central devine Spitalul municipal de adulti nr. 2 Ploiesti, avand ca medic director pe dr. Polixenai Gheorghiu, prima femei director in acest spital.
In 1952, conducerea spitalului este incredintata, din nou, dr. Petre Constantinescu pana in 1954, data la care directia spitalului este preluata de dr. Waissman Avram, medic primar reumatologi, care functioneaza in aceasta calitate pana in anul 1967, cand din motive de sanatate este inlocuit cu dr. Badescu Eugen, medic primar boli interne si seful sectiei de interne urgente a spitalului.
Din 1951, odata cu infiintarea policlinicii, este arondat spitalului un numar de 13 circumscriptii medicale din municipiul Ploiesti si un teritoriu rural din sud-vestul judetului Prahova, asigurandu-se asistenta medicala unei populatii cifrata la un numar de aproape 100.000 locuitori.
In acest timp, apare o noua functie de conducere medicala, aceea de director adjunct care se ocupa cu asistenta din ambulator. In acest post, din 1951 si pana in prezent, s-au succedat dr. Narli Sergiu, dr. Mircea Popescu, dr. Popescu Gh.Stefan, dr. Carbunescu Ghe., dr. Constantinescu Corina si din 1965 dr. Vlaiculescu Emil.
Din 1970, functia de director adjunct este inlocuita cu cea de medic sef de policlinica, in care au functionat dr. Vlaiculescu Emil pana in 1979 si apoi dr. Mandica Constantin.
Daca dupa o perioada lunga din 1881 pana in 1944, cand spitalul are o dezvoltare mai lenta si aceasta, asa cum am vazut mai mult prin contributia unor cetateni ai municipiului Ploiesti, in perioada dupa cel de-al doilea razboi mondial, spitalul se dezvolta rapid si de la 200 de paturi si numai doua sectii existente – interne si chirurgie, in anul 1950, spitalul are in structura sa 305 paturi si pe
langa cele doua sectii principale, apar altele noi : O.R.L, oftalmologie, reumatologie, neurologie si cardiologie.
In 1956, se trece la extinderea spatiului pentru policlinica, construindu-se un etaj si marindu-se numarul de cabinete pentru unele specialitati medicale, necesare populatiei din teritoriu.
In 1957 se preia de la Ministerul Fortelor Armate cladirea din str. Rudului nr. 44, majorandu-se prin aceasta numarul de paturi pentru sectia de boli interne pentru hepatita epidemica.
In 1959 apare o noua sectie, aceea de oncologie, pentru spitalizarea bolnavilor cu neoplazii, iar in 1961 se construieste o cladire noua cu un spatiu de 50 de paturi pentru bolnavii cu afectiuni oncologice.
O alta etapa in dezvoltarea spitalului o constituie transformarea la 1 mai 1964 a spitalului unificat de adulti in spital municipal de urgente nr. 1 Ploiesti, in care scop se amenajeaza 94 paturi pentru urgente de chirurgie, 36 paturi pentru urgente medicale si 16 paturi pentru sectia de anestezie si reanimare.
Pe linia dezvoltarii unor servicii auxiliare, in cadrul noului spital, in anul 1968, ia fiinta centrul de explorari functionale, se extind laboratoarele clinice pentru investigatii in serviciul de urgenta.
In 2009 Spitalul Municipal Ploiesti se prezenta ca o institutie sanitara cu ample posibilitati de investigare si tratament ale diferitelor boli, stand la dispozitia locuitorilor judetului Prahova.
Din punct de vedere al dotarii, spitalul detine la momentul actual aparatura si instrumentar pentru asigurarea si desfasurarea unui act medical in bune conditii:
- poseda autorizatie sanitara de functionare;
- dotare corespunzatoare pentru tipul de servicii pe care le ofera;
- dotare cu aparatura medicala de performanta;
- capacitate mare de absorbtie;
- cladiri bune, bine ingrijite, reparate, igienizate si reabilitate;
- locatie excelenta;
- utilitati proprii: apa, gaze, etc.
Managementul in activitatea de investitii are ca strategie efectuarea unor lucrari de modernizare, extindere, dotare cu echipamente cum ar fi, dotarea cu echipamente medicale performante pentru a asigura pacientului un tratament adecvat si de determinare a analizelor cat mai corecte.
Alinierea la normele europene a activitatilor medicale, impune norme specifice in ceea ce priveste circuitul produselor rezultate din activitatea medicala.
|
|